Companie din Singapore cumpără cel mai mare terminal de containere pentru transport maritim din estul Canadei

Depozit si incarcare containere

06/05/2019

Compania națională canadiană Railway Co. (CN) a licitat, de asemenea, pentru terminalul Halterm din Halifax

PSA International Pte Ltd. din Singapore a confirmat că a ajuns la o înțelegere pentru a achiziționa cel mai mare terminal de containere din estul Canadei.

Într-o scurtă declarație transmisă prin e-mail, PSA a declarat că "a finalizat un acord" pentru a achiziționa terminalul Halterm din Halifax de la Macquarie Infrastructure Partners din Australia.

PSA achiziționează, de asemenea, Penn Terminal din Philadelphia. Termenii acordului nu au fost însă făcuți publici, dar PSA a declarat că, în prezent, compania se află în proces de a obține aprobări de reglementare din partea autorităților canadiene și americane.

CN care este transportatorul ferovial al lui Halterm în centrul Canadei și în vestul Statelor Unite ale Americii, a licitat, de asemenea, pentru terminalul Halterm, alături de partenerul său, gigantul francez CMA-CGM.

Marți, oficialii portului Halifax și reprezentanții CN au fost reticenți să comenteze despre această achiziție.

Președintele CN, Robert Pace, a declarat că nu face comentarii în condițiile în care tranzacția nu a fost făcută publică. Dan Bresolin, vicepreședinte al căilor ferate pe segmentul de marketing a fost, de asemenea, reticent în a discuta despre acordul PSA, dar a declarat: "Nu contează pentru cine transportăm. Suntem încântați să facem asta și suntem fericiți de perspectivele de creștere din Halifax."

În timp ce președintele Autorității portuare din Halifax, Karen Oldfield nu a confirmat dacă s-a ajuns la o înțelegere, a spus totuși că dacă PSA vine în Halifax, "ce lucru minunat ar fi pentru viitorul nostru".

Oldfield, care s-a întâlnit în Singapore cu oficialii PSA International cu privire la chestiuni mai vechi, a declarat că compania are o viziune pe termen lung. "Aducerea unei astfel de viziuni pe termen lung într-un oraș ca Halifax nu poate fi decât un lucru bun", a spus ea.

Marți, în timpul unui dejun CN sponsorizat de Camera de Comerț din Halifax, Oldfield a menționat că Portul Halifax aduce venituri de aproape 2 miliarde de dolari în provincie, ceea ce înseamnă o creștere de 15% în ultimii doi ani. Ea a mai adăugat că portul generează 15.000 de locuri de muncă directe și indirecte în provincie, în primul rând în Halifax, ceea ce înseamnă o creștere de 20% față de 2017.

Vicepreședintele Halifax pe strategii pe termen lung, ILA Local 269, Craig Messervey, a fost receptiv la știrea că PSA preia Halterm.

"Este minunat să vedem un operator mondial de terminal care manifestă interes pentru Halifax", a spus el.

Până în prezent, Autoritatea portuară din Halifax a cheltuit 35 de milioane de dolari pentru a extinde docul de acostare al Halterm, astfel încât două nave portcontainer de dimensiuni foarte mari să poată fi deservite simultan. În acest moment, terminalul poate deservi câte o singură navă.

Într-un studiu publicat în ianuarie, autoritatea portuară din Halifax a recomandat ca Halterm să fie extins la nord pentru a dubla capacitatea terminalului.

Încă nu a fost luată nicio decizie în acest sens, dar Oldfield a spus că, dacă PSA International va prelua Halterm, "ar fi cu siguranță o întrebare, o problemă și o discuție de ultimă oră. 100 la sută."

Prin aceasta s-ar dubla dimensiunea de 30 de hectare a terminalului și capacitatea actuală de 750 mii TEU (echivalentul a douăzeci de picioare).

PSA International a achiziționat, de asemenea, Penn Terminals în Pennsylvania de la Macquarrie, dar acest fapt nu înseamnă competiție pentru navele de containere foarte mari pe care Halifax dorește să le atragă.

Container Filler & Logistics acționează cu succes în sectorul logistic, în portul Constanța, acolo unde se află depozitele companiei și întreaga infrastructură dedicată manevrării mărfurilor care tranzitează acest port maritim, fie pentru import, fie pentru export.


Sursa: Financial Post

Container Filler

Port Constanța, Poarta 2, Platforma SORENA, Constanța, România