Companie din Singapore cumpără cel mai mare terminal de containere pentru transport maritim din estul Canadei

Depozit si incarcare containere

06/05/2019

Compania națională canadiană Railway Co. (CN) a licitat, de asemenea, pentru terminalul Halterm din Halifax

PSA International Pte Ltd. din Singapore a confirmat că a ajuns la o înțelegere pentru a achiziționa cel mai mare terminal de containere din estul Canadei.

Într-o scurtă declarație transmisă prin e-mail, PSA a declarat că "a finalizat un acord" pentru a achiziționa terminalul Halterm din Halifax de la Macquarie Infrastructure Partners din Australia.

PSA achiziționează, de asemenea, Penn Terminal din Philadelphia. Termenii acordului nu au fost însă făcuți publici, dar PSA a declarat că, în prezent, compania se află în proces de a obține aprobări de reglementare din partea autorităților canadiene și americane.

CN care este transportatorul ferovial al lui Halterm în centrul Canadei și în vestul Statelor Unite ale Americii, a licitat, de asemenea, pentru terminalul Halterm, alături de partenerul său, gigantul francez CMA-CGM.

Marți, oficialii portului Halifax și reprezentanții CN au fost reticenți să comenteze despre această achiziție.

Președintele CN, Robert Pace, a declarat că nu face comentarii în condițiile în care tranzacția nu a fost făcută publică. Dan Bresolin, vicepreședinte al căilor ferate pe segmentul de marketing a fost, de asemenea, reticent în a discuta despre acordul PSA, dar a declarat: "Nu contează pentru cine transportăm. Suntem încântați să facem asta și suntem fericiți de perspectivele de creștere din Halifax."

În timp ce președintele Autorității portuare din Halifax, Karen Oldfield nu a confirmat dacă s-a ajuns la o înțelegere, a spus totuși că dacă PSA vine în Halifax, "ce lucru minunat ar fi pentru viitorul nostru".

Oldfield, care s-a întâlnit în Singapore cu oficialii PSA International cu privire la chestiuni mai vechi, a declarat că compania are o viziune pe termen lung. "Aducerea unei astfel de viziuni pe termen lung într-un oraș ca Halifax nu poate fi decât un lucru bun", a spus ea.

Marți, în timpul unui dejun CN sponsorizat de Camera de Comerț din Halifax, Oldfield a menționat că Portul Halifax aduce venituri de aproape 2 miliarde de dolari în provincie, ceea ce înseamnă o creștere de 15% în ultimii doi ani. Ea a mai adăugat că portul generează 15.000 de locuri de muncă directe și indirecte în provincie, în primul rând în Halifax, ceea ce înseamnă o creștere de 20% față de 2017.

Vicepreședintele Halifax pe strategii pe termen lung, ILA Local 269, Craig Messervey, a fost receptiv la știrea că PSA preia Halterm.

"Este minunat să vedem un operator mondial de terminal care manifestă interes pentru Halifax", a spus el.

Până în prezent, Autoritatea portuară din Halifax a cheltuit 35 de milioane de dolari pentru a extinde docul de acostare al Halterm, astfel încât două nave portcontainer de dimensiuni foarte mari să poată fi deservite simultan. În acest moment, terminalul poate deservi câte o singură navă.

Într-un studiu publicat în ianuarie, autoritatea portuară din Halifax a recomandat ca Halterm să fie extins la nord pentru a dubla capacitatea terminalului.

Încă nu a fost luată nicio decizie în acest sens, dar Oldfield a spus că, dacă PSA International va prelua Halterm, "ar fi cu siguranță o întrebare, o problemă și o discuție de ultimă oră. 100 la sută."

Prin aceasta s-ar dubla dimensiunea de 30 de hectare a terminalului și capacitatea actuală de 750 mii TEU (echivalentul a douăzeci de picioare).

PSA International a achiziționat, de asemenea, Penn Terminals în Pennsylvania de la Macquarrie, dar acest fapt nu înseamnă competiție pentru navele de containere foarte mari pe care Halifax dorește să le atragă.


Sursa: Wall Street Journal

Container Filler

Port Constanța, Poarta 2, Platforma SORENA, Constanța, România